Det är mycket som är dåligt med en pandemi och det drabbar oss alla lika och ändå på så många olika sätt. En del blir drabbade på de allra värsta sätt. Det är viktigt för oss är att värna om varandra, hålla avstånd och tvätta händerna! Sen är det några saker som riktigt suger med att vänta barn under en pandemi. Här är fem utvalda.

1. Inga pappor tack
Bara en person är tillåten att vara med på undersökningar och det blir av naturliga skäl barnbäraren. Inga blivande pappor på inskrivningssamtal eller ultraljud. I bästa fall blir det ett blurrigt video samtal med hackigt ljud då undersöknings rummen verkar ligga i en faradays bur.

Försöker tyda vad som sägs

2. Inget kramkalas vid berättande
När man berättar att man väntar barn följer det inga kramar. Istället bara står man där med varandra och undrar har man firar. Detta följt av märkliga armrörelser för att ändå visa att man är glad för den blivande föräldern.

3. Inga föräldragrupper
Vilken tur att det finns föräldragrupper så man kan ställa dumma frågor och där frågor väcks som man inte tänkt på. Inte nu, det får man ta reda på själv… man får förlita sig på sin egen förmåga att hämta information och lita på sina instinkter.

4. Ensam på BB?
Osäkerheten kring blivande pappans medverkan kring förlossningen och efterföljande tiden på BB. Man kan inte föda barnet åt dem men nog vill man vara användbar på andra sätt och lösa allt runt omkring och avlasta. Sen vill man ju såklart få den där första magiska tiden tillsammans.

Nej nej, såhär vill vi inte ha det längre

5. Sjukdom blir no-go
Ja det är ju självklart att den gravida är försiktig men den blivande pappan är också en risk. Nu är det ännu viktigare att hålla sig frisk och inte drabbas av en förkylning då det stänger många dörrar till vården för den blivande pappan. Man vill ju heller inte vara den som på något sätt utsätter blivande mamma och barnet för risk för Covid-19.