Vi gjorde det! Efter ett långt år av visningar och budgivningar som skenat iväg till helt utmattande summor så har vi faktiskt gjort det. Vi hittade ett hus vi båda gillade och som låg inom vår budget. Som vi senare vann budgivningen på, under utgångspris. Så många söndagar som har gått åt till detta. Vi blev tvungna att lägga om våra tvättider från söndagarna till lördagarna tillsvidare för att kunna gå på alla visningar, ah tusan det visade sig att det skulle löna sig.

Jag tror alla har ungefär samma upplevelse av att leta efter en ny bostad. Man går på en visning tas emot av mäklaren som tar dina uppgifter eller bekräftar de uppgifter att man varit duktig och framsynt och anmält sig till visningen. Man får ett prospekt i handen och “besiktningsprotokoll och energideklaration hittar ni i köket”. Man fattar verkligen ingenting när man går runt och tittar utan ser mest att oj vilket fint hem och va fina möbler de har. Sen går det ju upp för en att man köper ju inte möblerna, utan det är ju själva huset som man tittar på. Man tycker att alla andra har så jäkla bra frågor när de pratar med mäklaren och själv förstår man inte svaren man får tillbaka på sina egna frågor. Besiktningsprotokollet är det ett domedagsdokument med allt som är fel med huset, tills man får lite vana och kan tolka den. Då blir det ett värdefullt dokument för att värdera eventuella risker med köpet.

Många visningar blev det

Man frågar även andra om råd inför visningar och köp och det man hör absolut mest av är “gå på så många visningar som ni kan”. Men efter ett tag så går man på just det så många visningar som man kan och börjar långsamt att googla och fråga mer specifika frågor. Snart dyker det upp en klarare bild av vad det är man tittar på och hur man ska gå tillväga.

Då är det några månader kvar till vi kan flytta in och då har vi förmodligen lillfröken hos oss redan. Det kommer fortsätta att hända mycket även nästa år för oss.